Nokkosgnocchit
Kaupallinen yhteistyö Nobelssa-keittiöiden kanssa
Nokkosgnocchit
(neljälle)
Taikina:
1 kg jauhoisia perunoita
200-300 g 00-jauhoja
1 kananmuna
1 ½ tl suolaa
2 rkl kuivattua nokkosta jauheena
1 dl parmesaanijuustoa raasteena
Paistamiseen:
50 g voita
1 dl pinjansiemeniä
½ tl mustapippuria
Sitruunan mehu ja kuori hienoksi raastettuna
Päälle:
100 g serranokinkkua
Muutama tuore nokkonen
1 dl rypsiöljyä
Raastettua parmesaania
Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Kuori perunat ja survo ne kuumina, mausta suolalla ja jauhetulla nokkosella. Kaada perunasurvos työpöydälle ja anna jäähtyä noin 15 minuutin ajan.
Raasta parmesaanijuusto. Kaada työpöydälle levitetyn perunamassan sekaan kevyesti vispattu kananmuna. Sen jälkeen vaivaa massan joukkoon parmesaanijuusto sekä puolet jauhoista. Lisää tarvittaessa jauhoja, jotta saat kiinteän massan, joka ei tartu sormiin. Jaa massa neljään osaan. Ota yksi osio, rullaa se ohueksi pötköksi ja pilko se noin kahden sentin levyisiksi paloiksi.
Muotoile gnocchit rullaamalla ne kevyesti pöydälle asetetun haarukan yli. Lisää tarvittaessa jauhoja, mikäli massa tarttuu kiinni haarukkaan. Anna muotoiltujen gnocchien levätä vielä noin 15 minuuttia jääkaapissa.
Asettele serranokinkut yksitellen uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda niitä uunissa 200 asteessa noin 8 minuutin ajan, kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja rapeita.
Valmista nokkossipsit irrottamalla lehdet varresta ja friteeraamalla ne rypsiöljyssä pienessä kattilassa. Öljy saa olla noin 160 astetta, tarkoituksena on jättää sipsit kauniin vihreiksi, eikä paistaa niitä liikaa. Jo muutaman sekunnin paisto riittää tekemään sipseistä rapeita. Paiston jälkeen nostele ne talouspaperin päälle jäähtymään ja ripottele hieman suolaa päälle. Pieni määrä öljyä ylikuumenee helposti, joten kannattaa olla tarkkana.
Tiputtele gnocchit kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen yksitellen ja keitä ne pienissä erissä. Kypsymisessä menee noin 2 minuuttia, valmiit gnocchit nousevat pintaan.
Lisää kuumennetulle paistinpannulle voita, ja paista keitetyt gnocchit kauniin ruskeiksi pinjansiementen kera. Mausta mustapippurilla ja sitruunamehulla sekä hienoksi raastetulla sitruunan kuorella. Tämä kannattaa tehdä kahdessa erässä, jotta paistinpannu ei ole liian täynnä ja gnocchit paistuvat mahdollisimman tasaisesti.
Tarjoa gnocchit ja pinjansiemenet vadilla tai lautasilla, asettele niiden päälle rapeita serranokinkkupaloja sekä nokkosipsejä. Raasta lopuksi vielä päälle hieman parmesaania.