Mustajuurikeitto
Kaupallinen yhteistyö: Maalahden Limppu
Täyteläistä mustajuurikeittoa voi tarjota alkupalana tai nauttia sellaisenaan pääruokana. Mustajuuren valkoinen väri tummuu nopeasti kuorimisen jälkeen, joten sen käsittelyssä kannattaa olla tarkkana. Muuten keiton valmistus on helppoa ja nopeaa! Savusuolalla maustettu rapea Maalahden Limppu -muru tuo keittoon herkullisen paahteisen vivahteen.
Mustajuurikeitto
(alkupalana neljälle, pääruokana kahdelle)
500 g mustajuuria
200 g jauhoista perunaa
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
1 rkl voita
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
½ tl suolaa
¼ tl valkopippuria
1 rkl timjamin lehtiä
150 g creme fraichea
puolikas sitruuna
2 kpl Maalahden Limppu -viipaleita
1 rkl voita
½ tl savusuolaa
koristeluun tuoretta timjamia
Kuori mustajuuret kylmän veden alla ja pilko noin 1 cm kokoisiksi paloiksi. Kaada kulhoon noin 1 litra kylmää vettä sekä puolikkaan sitruunan mehu. Laita mustajuuripalat sitruunaveteen. Mustajuuri tummuu nopeasti kuorimisen jälkeen ja sitruunavesi pitää värin kauniina keittämistä odottaessa.
Kuori perunat ja pilko ne reiluiksi paloiksi. Laita myös perunat sitruunaveteen.
Kuori ja pilko sipulit ja valkosipuli. Freesaa sipulit kattilassa voissa. Lisää kasvikset, vesi, kasvisliemikuutio, mausteet ja yrtit. Keitä kypsäksi noin 15 minuutin ajan.
Ota syrjään noin 1 dl nesteestä, jotta keitosta ei tule liian löysää. Voit lisätä nestettä tarvittaessa myöhemmin.
Lisää keiton joukkoon ranskankerma. Aja keitto sileäksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarkista maku ja koostumus.
Aja Maalahden Limppu -viipaleet monitoimikoneella tai murusta limppuviipaleet käsin. Paista limppumuru rapeaksi voissa paistinpannulla ja mausta savusuolalla.
Annostele keitto kulhoihin, ripottele päälle Maalahden Limppu -muru ja koristele timjaminlehdillä.