Madekeitto
Kaupallinen yhteistyö: Maalahden Limppu
Talven herkullisin sesonki on täällä! Madekeitto saa upean makunsa fenkolista, sitruunasta ja tillistä. Keiton viimeistelee täyteläinen ruskistettu voi, jolla on maustettu myös rapeat Maalahden Limppu -krutongit. Täyteläinen, mutta raikas keitto tuo lämpöä pakkaspäiviin.
Madekeitto
(neljälle)
Kalaliemi:
1 l vettä
1,5 kg made
purjon vihreä osa
fenkolin kannat ja varret
tillin varret
2 laakerinlehteä
10 maustepippuria
2 tl suolaa
Madekeitto:
kalaliemi
purjon valkoinen osa
2 fenkolia
1 rkl voita
8 perunaa
1 sitruunan mehu
2 dl kuohukermaa
1 ½ – 2 tl suolaa
½ dl hienonnettua tilliä
Viimeistelyyn:
100 g voita
5 viipaletta Maalahden Limppu -saaristolaisleipää
1 rkl ruskistettua voita
1 rkl rypsiöljyä
Kalaliemi:
Nylje made ja poista suolet, tai pyydä kalakauppiasta tekemään tämän puolestasi. Paloittele made noin viiden sentin paloiksi.
Käytä mateen pää ja evät kalaliemeen, poista kidukset.
Leikkaa purjon vihreä osa, fenkolin kannat ja varret sekä tillin varret reiluiksi paloiksi.
Keitä madepalat kalanperkeiden, kasvisten ja mausteiden kanssa kypsäksi noin 10 minuutin ajan. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois.
Nosta madepalat liemestä ja irrota kypsät lihat ruodoista myöhempää käyttöä varten. Laita ruodot takaisin liemeen ja anna porista hiljalleen vielä 20 minuutin ajan.
Siivilöi kalaliemi talteen.
Madekeitto:
Hienonna purjo ja viipaloi fenkoli. Kuullota kattilan pohjalla voissa. Kuori ja pilko perunat reiluiksi paloksi.
Lisää kattilaan kalaliemen kanssa ja keitä kunnes perunat ovat kypsiä.
Lisää kerma ja sitruunamehu. Hienonna lopuksi joukkoon tilli ja kypsät madepalat, mausta suolalla.
Viimeistele keitto ruskistetulla voisulalla ja rapeilla Maalahden Limppu -krutongeilla.
Viimeistelyyn:
Laita voi kattilaan ja anna poreilla hiljalleen, kunnes tuoksu on pähkinäinen ja väri kullanruskea. Siivilöi lopuksi.
Pilko limppu tasakokoisiksi paloiksi. Paista pannulla rapeiksi ruskistetun voin ja öljyn seoksessa.